Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
240.04 KB
2008-07-02 08:38:42
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1142
2707
Rövid leírás | Teljes leírás (6.27 KB)

Kanizsa 2008 06 26 025sz 02old - Könyvtárosok a kistérségben

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A cikk szövege:

2


Kanizsa - Kultúra

2008. június 26



Eltelt egy év, és a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosai ismét autóbuszos kirándulást tettek a kistérségbe. Így azok a munkatársak is tapasztalatokat szerezhettek a fejlesztésekről, akik nem vesznek részt nap mint nap a mozgókönyvtári feladatellátásban. A társasághoz csatlakoztak a Nagykanizsai Kistérség Többcélú Társulásából, a hivatal gazdasági osztályáról. Rész vett egy fő azok közül is, akik az internetes könyvtári munkát segítő diákok közé tartozik.
- Új fázisba került a könyvtári ellátás - mondta indulás előtt Czupi Gyula könyvtárigazgató. -Korábban azok a kistelepülések éltek a lehetőséggel, ahol nem volt iskolai oktatás. Most három településen azt tanulmányoztak, hogyan tud beilleszkedni a Halis István Városi Könyvtár által nyújtott új mozgókönyvtári szolgáltatás a már működő ellátási rendszerbe.
Ezúttal Nagyrécse, Galambok, Felsőrajk és Gelse volt az útirány. Míg a busz robogott, Szabadi Virág, Perényi Ildikó és Bognár Csilla könyvtárosok ismertetőt adtak egy-egy település történetéről, műemlékeiről, híres szülötteiről, az adott könyvtárról és a kölcsönzési szokásokról.
Az 1051 fő lakosú Nagyrécse első írásos említése 1264-ből származik. Az újkőkortól bizonyíthatóan lakott hely. A késő vaskor gazdag anyaga a kelták jelenlétére utal. A török 1566-ban és még később is többször földig rombolta, de újraépült. Jelenlegi neoromán stílusú templomát a Három királyok tiszteletére Inkey báró építette 1752-ben. Oltárképe azt a Szent László legendát ábrázolja, amikor vizet fakaszt a király a sziklából. A festményhez Inkey László ült modellt, az ő arcképe néz szembe a padsorokban helyet foglaló hívekkel. Nagyrécse tizenháromezer kötetes könyvtárában a mozgókönyvtári szolgáltatás igénybe vétele érdekében 2008. márciustól negyvenhatan iratkoztak be ebbe a kölcsönzői csoportba.
A következő állomás Galambok volt, ahol március 13-tól működik az új mozgókönyvtári szolgáltatás a Zalakarosi Kistérség Többcélú Társulása finanszírozásában. Ötezer-háromszáz kötetes könyvtára iskolai és községi könyvtárként funkcionál.
Valószínű, mindenki úgy gondolta, ezen a kiránduláson még véletlenül sem kerül szóba a gólyaláb. Aki így gondolta, tévedett. A társaság kívánságára a busz pilótája egy röpke negyedórára leparkolt a galamboki halastónál. Mint tudjuk, Nagykanizsa újkori történetében a gólyaláb, a gólyalábazás összeforrt Czupi Gyula könyvtárigazgató nevével, a sáron járó segédeszközt itt azonban nem ő hozta szóba. De térjünk vissza a halastóhoz. Voltak, akik a halak útját figyelték, az igazgató a Pannonhát Tájpark által emeltetett hirdetőtáblát tanulmányozta valakivel, s a közelben ekkor történt egy váratlan esemény. Néhányan, amint megpillantották a villanypóznákra emlékeztető cölöpkezdeményeket, rögvest késztetést éreztek arra, hogy rászálljanak. Szárnypróbálgatásuk némi meglepetést okozott a többi könyvtáros körében, de valaki megnyugtatta a gólyalábon állókat: van a buszban gólyaláb!
Az út a kilencszáz fős településre, Felsőrajkra vezetett, ahol Felsőrajk önkormányzata megbízásával, a Pacsai Kistérség Többcélú Társulása keretében a Halis István Városi Könyvtár működteti március óta a mozgókönyvtárat. A beiratkozás itt is ingyenes, akárcsak a többi településen, és az olvasók egyúttal a kanizsai könyvtár tagjai is lesznek.
Felsőrajk már a honfoglalás előtt is lakott hely volt. Az ásatások során avar kori temetőre bukkantak a jelenlegi falu északi részén. Nevét a Rajk családról kapta. A község több elkülönített mocsárszigeten élt, és nagy katonai jelentőséggel bírt a török időkben. Az akkori Rajk a Nagykanizsáról Kapornakra, Kapornakról Egerszegre, majd onnan a ...

Insert failed. Could not insert session data.