Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
736.43 KB
2008-06-20 09:11:42
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1005
2439
Rövid leírás | Teljes leírás (4.16 KB)

Zalai Hírlap 2008. június 20. 143. szám 8. oldal - Könyvtáros körút


A cikk szövege:

Könyvtáros körút
EREDMÉNY A mozgó bibliotéka kedvezően hat a kölcsönzésre
Csütörtökönként jelentősen emelkedik az intézménybe látogatók száma

A szakmai körúton részt vevők ellátogattak a hamarosan felújításra kerülő galamboki tájházba is
Egyre nő a hálózat
Kezdetekkor alig valamivel több, mint tucatnyi település csatlakozott a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár által működtetett mozgókönyvtári hálózathoz. Számuk az évek során egyre nőtt, s bár most az egykori kanizsai térség három részre szakadt, jelenleg is huszonkettő falu olvasóit látják el könyvekkel, folyóiratokkal, egyéb dokumentumokkal, de még videofilmekkel is a kanizsai központból érkező jármű segítségével. Az elképzelések szerint hamarosan tovább emelkedik a rendszerhez csatlakozó települések száma, a könyvtárigazgató szerint várhatóan harminchárman lesznek még idén.

Szalabán Attila
szalaban.attila@zh.plt.hu
Nagykanizsa- Kistérségi szakemberek, önkormányzati tisztviselők, no és persze könyvtári dolgozók részvételével a környék több települését érintő szakmai körutat szervezett a minap a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár.
A körút résztvevői Nagyrécsére, Galambokra, Felsőrajkra, valamint a hivatalos programon túl még Gelsére is ellátogattak. Az első három helyszínen a falvak nevezetességeivel, valamint természetesen az ott működő könyvtárak helyzetével, és a Halis István Városi Könyvtár által működtetett mozgókönyvtári szolgálat kihasználtságával ismerkedtek.
- Célként fogalmaztuk meg magunk elé, hogy mindenki, aki akár csak a legkisebb mértékig is részt vesz a
mozgókönyvtári hálózat működtetésében, megismerhesse az egész rendszert - magyarázta Czupi Gyula könyvtárigazgató. - Vannak köztünk olyanok, akik például a szolgáltatás anyagi feltételeit biztosítják, mások felveszik az előjegyzéseket, megint mások pedig előkészítik a valamelyik településről megrendelt könyveket - de eddig még nem jutottak ki abba a falusi intézménybe, ahol az olvasók várják ezeket a mozgókönyvtárral érkező dokumentumokat. Ezt a szakmai napot éppen ennek szenteltük: most megtekinthetik, megismerhetik a konkrét helyszíneket, helybeli kollégáktól hallhatják a rendszer működésével kapcsolatos tapasztalatokat.
A szakemberekből álló csapat az idei körúton olyan falvakat választott célpontként, amelyek egy dologban azonosak voltak: mindegyik már a mozgókönyvtár bevezetése előtt is rendelkezett könyvtárral, abban komoly dokumentumállománnyal.
Az első állomás Nagyrécse volt, ahol a templomot is megtekintették, majd Galambokon, az ottani iskolakomplexum tetőterében működő könyvtárban Józsa Szilvia pedagógus fogadta őket.
- Úgy veszem észre, inkább a gyerekek élnek a lehetőséggel, bár az utóbbi időben a felnőttek is egyre nagyobb számban fordulnak hozzánk különböző kérésekkel - jelezte a könyvtár üzemeltetésével megbízott hölgy. - Hetente tíz órában tartunk nyitva, a mozgókönyvtár csütörtökönként érkezik hozzánk. A rendszer sikerességét a számok mutatják: akad olyan hét, amikor a többi napon 3-4 kölcsönző van mindössze, míg csütörtökön a számuk a többszörösére, akár tízszeresére ugrik. Rájöttek ugyanis az emberek, hogy nagyon hasznos ez a szolgáltatás, hiszen bármilyen olvasnivalót kérnek, azt így megkaphatják.
A tájékoztató meghallgatása után a körút résztvevői megtekintették a galamboki tájházat is — ahol elhangzott: az épületet hamarosan felújítják -, valamint ellátogattak a helyi református templomba. Ezt követően Felsőrajkra vezetett az útjuk, ahol a falu központjában megépített rönkvárral, valamint természetesen a könyvtárral ismerkedtek meg - s Vigh László polgármester meghívására egy finom ebédet is elköltöttek a településen.

Insert failed. Could not insert session data.