Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
51.17 KB
2008-06-12 14:04:41
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
595
1384
Zalai Közlöny 1896. május 16. 20. szám 4. oldal - Válasz

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap


A következő szöveg a cikkből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:



Válasz.
Kis Komárom és ridfcke történetéből.
Irt»! -CSIBE ISTTAS n.-bajoiri lelkíw.
- (Folyfcítál)
Anno 1750. dia S8. Septembris. Kglmes asszonyom, minémü modalitást tartsunk mi a mi földünkön »z \' presbyterium dolgában, mindazt rendszerint ngy le nem Írhatom, a miot kanizsai Pá\'ffi János püspök uram Pápán in anno 1612., a miat Ítélem, kezdett és indította volt, melyről való Írása rendesen ő kglmánek ezen s (azon a) földön, mind Liszkáa aspöröst uramnál é miad Tolcsván Benjámin uramnál ir?a találtatni, (találtatik) a mint csak ez utamban is láttam ő kglmekné\', i Kgod omiad kéresse és az egész dolgot szemlélheti volta sserint. Mindazonáltal mig az Ngod kezében jöa, igy értsen Ngod:
A mostani püspökünknek tiszt. Gál Imre aramnak két proseoiora vagyon és 8 presbytere a praedikátorok közül Beszprémben, a vitézlö rend közül menynyien legyenek, nem tudom.
A prosenior az presbyterekkel vis;-tál a hová az senior a lörök félelme miatt nem mehet Éi a mely helyben érkezik, az városi falusi presbytereket begyöjti. és a helyben valő dolgokat, mint viseljék magokat városi falusi, vagy nemes vagy paraszti rend, szemesen igen inquirál. Ha oly eset vagyon, kit istenesen compocálbatnak, particu laris vagy generális synoduara (hogy sokkal (ne terheltessék) nem bocsátják. Az kQlaö presbyterek az egész püspökség alatt mind városokon, falukon, hódulatlan és hódultságokoo, még az praesidiumokbad Í3 két ren^bül áll: nemes és közrendbQ]. Isten ellen és az könmtyéni istenes rendtartás ellen ha mi oly találtatik, azt jó con&cientiájok szerint tsrtozotíképpeo az praedikátor-nak referálják. Aí praedikátor begyöjteti j az preabytereket magihoz aí egyház-Svai éi az causát ott dirimálják, ba megszólításra vagy ideíg a templomból való kitiltásra az obstinatust (sic 1) Ha az olyan eiáltalkodott vakmeröjül az templomban menne, az praedikátor az templombúi kiküldi, ha vétkeirüt emen- ; dá\'ja magát, b látják a presbyterek, is \' még s praedikátornak referálják, inter-cedálnak érette, akkor .az praedikátor\'! az presbyterekkei megfontolván az dolgot, az mire reDdelik, abban marad.
(Végt kótetkezik.)

Insert failed. Could not insert session data.